+31 653 659 668 wakelkamp@bureau1900.nl

Voor het bijsturen en versterken van teams of individu

Hoe zet je de stuurman weer aan het roer?

Een middelmatig functionerend team kan een blok aan het been zijn voor de hele organisatie. Niets is zo frustrerend als constateren dat ‘het er wél inzit’, en moeten concluderen dat het er toch (nog) niet uitkomt. Maar waaraan ligt dat? Zijn dat de besluiten op directieniveau? Een stoorzender die het team ontwricht? Of is er te weinig leiding of sturing?

De boel op zijn beloop laten is geen optie. Een team dat als los zand aan elkaar hangt, wordt niet vanzelf een hechte groep.

Iemand zal daar dus voor moeten zorgen. In mijn visie is dat altijd de leidinggevende. Die moet ervoor zorgen dat het team goed samenwerkt. Is dat niet (meer) het geval, dan zoeken we dus niet zozeer de oorzaak maar vooral de oplossing bij de teammanager. Alleen als de stuurman zelf aan het roer staat en de koers bewaakt mag je verwachten dat je als organisatie je einddoel bereikt. Toch?!

Een middelmatig team is vaak een team dat uit evenwicht is.

Dat kan komen door verschillende oorzaken. Het kan zijn dat:

  1. er een fusie is geweest en iedereen nog zoekende is naar een gezamenlijke cultuur en omgangsvormen;
  2. het team relatief nieuw is, en ondanks de sterke individuen is iedereen nog wat afwachtend;
  3. of dat het team uit ervaren vakmensen bestaat, maar dat ze onzeker worden door gerommel in de organisatie.

Als je die balans terug wilt krijgen, zul je moeten zorgen dat er wat gebeurt. Dat kan ik niet voor je doen, maar ik kan de teamleider wél helpen om het heft weer in handen te nemen. Door tijdelijk sparringpartner te zijn voor de manager, krijgt het team de sterke leider die het nodig heeft en de organisatie de resultaten die je van een goed team mag verwachten.

Zo’n team kan ineens weer groeien!

Als je elk teamlid helpt om zijn sterke punten te zien en te laten zien, én de sterke punten van de collega’s.
Dan weet je wat je aan elkaar hebt en wat je van je teamgenoten mag verwachten. Dan kun je:

  • beter anticiperen,
  • milder reageren,
  • elkaars rol – en
  • elkaars eigenschappen respecteren.

Als ‘begeleider van de leider’ is dat mijn doel!

Ik help de stuurman ervoor te zorgen dat de koers duidelijk is, dat de bemanning de verantwoording neemt, zodat we met elkaar trots kunnen zijn als we het einddoel halen.

Dat doet toch iedere coach?

Ja, als het goed is, wél. Wat bij mij een extra voordeel is, is dat ik volop ervaring heb als arbeidsmediator. Je kunt me de specialist noemen in ruzies op het werk, maar ook in het hele traject wat vooraf gaat aan zo’n conflict: de miscommunicatie, de broeierige sfeer, de verborgen weerstand.
Omdat ik automatisch die signalen oppak, zie ik sneller wat er speelt bij de betrokken personen zelf. Ingesleten patronen, gevoeligheden uit het verleden: er is zoveel ballast die de boodschap een kleur geeft die de zender er niet aan had meegegeven…

Is er duidelijk meer aan de hand?

Broeit er van alles en al langere tijd en krijg je de vinger niet op de zere plek? Dan kan ik de leidinggevende(n) ook een korte maar complete training aanbieden. Kijk dan gerust eens hoe ik werk op www.geenruzieophetwerk.nl, de site van mijn mediation-activiteiten.

Is zoveel steun nog niet nodig?

Dan boek je het meeste resultaat met tijdelijke ondersteuning door iemand die los staat van de organisatie. Iemand die weet hoe het werkt in HRM, sales, in de zorg,  bij een gemeente of in het bedrijfsleven… En iemand die sociaal genoeg is om vanuit vertrouwen te werken, en daadkrachtig genoeg om de vaart erin te houden.
Spreekt dat aan? Bel of mail dan om kennis te maken, dan bekijken we samen of ik de persoon ben die jullie team dat duwtje in de rug geeft.

Dit zeggen klanten over mij

[bne_testimonials_slider speed="9000"]

Call Now Button