+31 653 659 668 wakelkamp@bureau1900.nl

Interim management, tijdelijke vervanging en externe sturing

Hoe laat je al je projecten vlot verlopen?

Soms weet je heel goed dát er wat moet gebeuren en ook wát. Maar tegelijkertijd weet iedereen: dit wordt een lastige klus.

Bijvoorbeeld als:

  1. er al sprake is van hoge werkdruk en onderbezetting
  2. dit project het zoveelste is dat ‘even’ tussendoor moet

Dan is er maar een vonkje nodig om de boel te laten ontploffen. Of om het hele kaartenhuis te doen instorten.
Zo’n vonkje is bijvoorbeeld een goede manager die geheel onverwacht de organisatie verlaat. Of die sterke teamchef die tijdelijk met verlof gaat. Juist nu!
De taken kun je nog wel overdragen. Portefeuilles kun je verdelen, de meest belangrijke in elk geval. Maar de sturing? Juist die sturing van een leidinggevende mag niet wegvallen.

Maar wat als…. Laat je het dan toch gebeuren?

Onder het mom: ‘dit team zit er onderhand lang genoeg om zichzelf te redden’. Of vanuit het idee: ‘Ach, we willen toch naar zelfsturende teams’. Misschien denk je ‘Probeer het maar, we hebben gewoon geen tijd om een ander in te werken, dus we zien wel waar het schip strandt?’
Dan neem je wel heel veel risico. Het risico dat die ene toegevoegde taak de bekende druppel wordt die de emmer laat overlopen. Dan krijg je tegenstand, wrijving. Dan gaat het nog niet eens om de inhoud van je project. Voordat je het weet zit je in een sfeer ‘waarin ‘zij’ iets hebben bedacht, wat ‘wij’ zeker weer moeten gaan doen’. Er groeit een kloof en in het ergste geval raak je verstrikt in een chaos van meningen en opvattingen en komt het project niet meer van de grond. Zie je het voor je?

Hoe voorkom je dat?

De kunst is om er toch voor te zorgen dat het project op gang komt én blijft lopen.

Interim management haalt de druk van de ketel!

Juist als iedereen zoveel op zijn bord heeft, is het noodzakelijk om duidelijk te maken waarom dit extra project doorgang moet vinden. Maar dan zul je dus óók moeten zorgen dat het haalbaar is. Wat ‘ze’ bedacht hebben, moet wel gebeuren, maar dan wel op een verantwoorde manier. Bijvoorbeeld door tijdelijk externe hulp in te roepen. Als je als organisatie kunt duidelijk maken waar het gezamenlijk belang ligt, hoeft zo’n extra taak voor je mensen niet te voelen alsof ze zichzelf moeten wegcijferen. Dan wordt het ook hun eigen project én jullie gezamenlijke resultaat!

Goed interim management begint daarom bij de erkenning.

Erkenning van de weerstand en benoemen van de drempels. Maar daar blijft het niet bij! Als ik ergens tijdelijk ben, zit ik volledig in jullie proces. Ik help jullie om het project uit te rollen, op te splitsen in kleinere taken en een goede start te maken, volgens een vooraf duidelijk gemaakte structuur.

Maar wacht eens even!

Want die drempels, de tijdsdruk, de onderbezetting: die zijn toch niet zomaar verdwenen?
Klopt. Maar het mooie is: elk team kan best wel met drempels omgaan. Het gaat erom dat je weet wáár je ze kunt verwachten en wát je gaat doen als je er eentje tegen komt. Als je dat benoemt en bespreekt, ben je eigenlijk al over de grootste weerstand heen.
Het helpt ook als de vaart er al een beetje in zit. Die snelheid bereik je door goede afstemming, het managen van verwachtingen, zorgen voor motivatie en werkplezier.

Dáár heb je die goede stuurman voor nodig.

Moeten jullie je stuurman tijdelijk missen? Of heeft de kapitein de handen al vol? Ik kom graag tijdelijk de brug versterken.

Je kunt mij inschakelen voor:

  • managen van een organisatieverandering
  • opstarten of leiden van een nieuw project
  • overbrugging bij wisseling van management
  • realiseren van betere omgang met klanten
  • ophelderen van conflictsituaties

Klinkt dat als overbodige luxe?

Misschien vind je dat jullie dit klusje eigenlijk zelf zouden moeten klaren. Dat het erbij hoort om juist in moeilijke tijden het schip door woelig water te loodsen. Soms is dat ook zo. Ik zie hier in Wageningen, waar ik vlakbij woon, binnenvaartschippers volledig hun eigen koers uitzetten. Maar komen ze straks bij Rotterdam of Antwerpen? Dan wordt het een ander verhaal. Dan schroomt geen enkele schipper om een loods aan boord te nemen.

Zo kun je mij ook zien.

Ik ondersteun alleen, net als die loods op het schip. Ik zorg voor een vlotte start van een nieuw project, soepele samenwerking, goede afspraken en toekomstperspectief voor het hele team én je organisatie. Tijdelijk, maar met blijvend effect. Dat is nou het mooie van interim management!

Wil je voorbeelden? Lees hier dan over mijn ervaring bij verschillende soorten organisaties.
Of laat er geen gras over groeien: bel direct voor een kennismaking

Dit zeggen klanten over mij

[bne_testimonials_slider speed="9000"]

Call Now Button