+31 653 659 668 wakelkamp@bureau1900.nl

Over mij

Monique Wakelkamp, interim manager, coach en mediator

Monique Wakelkamp varen op de Rijn

Onbezorgd varen op de Rijn, 1994

Net op het moment dat we de Wageningse binnenhaven uit wilden varen, in de bocht naar de Rijn, viel de motor van onze boot uit. De plotselinge stilte, de wind, de stroming… de schrik sloeg ons wel even om het hart. Zeker gezien het reusachtige binnenschip dat recht op ons af voer en waarvan de kapitein ons onmogelijk nog kon zien…. Maar wij hem wel…
Het is geen jongensboek, maar echt gebeurd, inmiddels jaren geleden.

 

Ik zie het nog altijd voor me.

En zie dan vooral hoe ik zelf enorm heb staan roepen en zwaaien en wapperen met alles wat ik kon vinden om ervoor te zorgen dat ze ons niet zouden overvaren. Gelukkig zag iemand uit de haven ons liggen, en die heeft ons weggesleept voordat er een ongeluk gebeurde. Maar achteraf: wat een stress, en wat had het gemakkelijk voorkomen kunnen worden.
Uiteindelijk bleek het namelijk iets kleins in de motor, wat bij het nalopen van onze checklist gewoon aan het licht had moeten komen. Hoe mooi we het ook hadden opgelost – mijn man onmiddellijk gefocust op zijn taak en ik op de mijne, geen paniek! – na afloop hebben we wel even een pittige evaluatie gehad. Ergens in de voorbereiding was iets over het hoofd gezien, en we hadden teveel vertrouwd op onze routine.

Dit verhaal grijp ik regelmatig nog even aan als ik tijdelijk een project aanstuur bij een organisatie.

Ik ben de loods die ze op dat moment door onrustig weer heen helpt, maar hoe kunnen ze nu de volgende storm zelf doorstaan?

Die rol pak ik automatisch.

Ik wil altijd weten welke les we ergens uit kunnen leren; en ik wil het geleerde uit die les ook borgen.
Maar ik wil ook zeker even kijken wat er goed is gegaan. Want je wilt dat dat een volgende keer ook goed gaat.
Mijn man en ik waren volledig op elkaar ingespeeld. Toen er een calamiteit dreigde pakten we allebei ons deel van de taak en we vertrouwden op elkaar; hadden aan een enkel woord genoeg om in actie te komen.

In een organisatie moet je niet eens willen dat het er zó op aankomt.

Maar je wilt wel datzelfde vertrouwen, goede afspraken en een stevige basis zodat er tijdens een traject niet steeds opnieuw zaken ter discussie worden gesteld.
Daar ben ik dan weer voor, in mijn huidige rol als interim manager.

Want je hebt niet alles in de hand, maar je kunt er wel heel veel aan doen om  goed uit elke onverwachte situatie te komen. Mijn les uit dat vaarincident was: ‘vertrouw niet op aannames’. Niet alleen een wijze les als het om acties gaat, maar ook een grote trigger bij miscommunicatie.

Zit jij nu even in zo’n tijdelijk knelmoment? Dan help ik je dat eerst op te lossen.

Met overzicht, stevig afstemmen en interventies, zodat de zaak blijft rollen. Als het stressniveau dan daalt, pak ik heus nog even zo’n moment van reflectie, zodat je er met z’n allen sterker uit komt. Je huurt me in voor de stress van vandaag, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en de rust van morgen.

Verder is het misschien handig om het volgende te weten over mij:

  • 25 jaar ervaring als leidinggevende in verschillende organisaties
  • Eigen baas sinds 2007
  • MfN registermediator voor arbeidszaken, zie ook www.geenruzieophetwerk.nl
  • Woonachtig in Bennekom, werkzaam door heel Nederland
  • Motto: ‘Altijd op zoek naar de overeenkomsten’

Dus.
Maak jij je nu zorgen of zit je in de stress omdat je project vastloopt?
Bel of mail, ik denk graag even met je mee. 

Graag tot ziens,
Monique Wakelkamp
Handgeschreven naam Monique

Call Now Button